söndag 27 juli 2008

Supersomrig sallad

MUMS! Provade precis detta, ett annat The-modifierat arla-recept (modifikationerna kommer oftast av att jag måste hitta på ersättningar för de ingredienser jag inte kan hitta här). Resultatet blev strålande för en varm sommardag när man helst inte vill slå på spisen och man bara känner för nåt fräscht.


Ingredienser för ca 2 pers

1,25 dl naturell yoghurt, valfri fetthalt
en liten vitlöksklyfta
Lagom bunt med gräslök, alternativt sån där tunn färsk lök som är det enda jag lyckas hitta. Fint skivad. Gräslöken alltså.
ca 1 msk lyxig olivolja
nymalen svartpeppar

ca 100 g pasta av sort som är trevlig att äta kall
ett knippe skivade rädisor
Blandade salladsblad, ca 100 g. Rucola är gott att ha med
ca 50 g (+) fetaost, i små kuber
Svartpeppar

Ihopjoxningsinstruktioner När pastan kokar, gör såsen, genom att pressa din lilla vitlöksklyftan i yoghurten, röra i gräslöken, olivoljan och svartpeppar. Det blir troligtvis ännu bättre av att riva i lite gurka, men jag hade ingen denna gången. Skölj makaronerna i kallvatten, blanda med såsen. Lägg sedan sallad med pasta, rädisor och fetaost i lager i en mysig skål, och peppra lite till. Servera med nybakta småfranska (ack, nej, man vill inte baka en varm sommardag, förstås), eller goda salta kex eller nåt annat brödrelaterat, så länge det är gott.

Kommentar: När jag säger liten vitlöksklyfta menar jag verkligen riktigt liten - alternativt halvera en något större. Provade att göra tzatziki en gång med normalstor vitlöksklyfta, och eftersom den är rå, får man definitivt inte några påhälsningar från vampyrer på många dagar. Alla andra sociala bieffekter gäller också.

3 kommentarer:

  1. Låter som något man faktiskt kan äta i det tropiska klimat som nu i dagarna härskar på västkusten...

    Ska bara köpa rädisor.

    SvaraRadera
  2. Exakt! Fast, ta hellre en tredjedels vitlöksklyfta snarare än en halv. Definitivt inga vampyrer i sikte på ett bra tag igår... Men gott var det! :)

    SvaraRadera
  3. OOoh!

    Annan variant, provad igår, entuastiskt godkänd av David som åt alldeles för mkt:
    Tag 2 dl quinoa, skölj, koka i 4 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning. Häll av överblivet vatten. Blanda ihop 1.5 msk olivolja med lite grann balsamvinäger, halv tesked salt och lite svartpeppar, blanda med quinoan. Blanda detta med sallanden, och ha istället för pastan med yoghurtsåsen!
    Salladen blir lite ljummen och smaken med fetaosten och quinoa-blandningen är supergod! Jag lade även till lite orange parika och tomat.

    SvaraRadera