söndag 17 mars 2013

Superba bageriperfekta limpor! aka Mias bästa bröd

Det här receptet hittade jag i GP, och sättet varmed det bakas använder jag numera alltid, om jag inte har ont om tid och låter brödmaskinen baka bröd åt mig. Men till detta recept ska man bara låta brödmaskinen göra degen (eller det sätt varmed man bäst gör degar, om man inte har brödmaskin, vilket man faktiskt, om jag ska vara ärlig, borde införskaffa, för det gör livet så mkt enklare). Det blir för mkt deg annars. Prova genast! Du kommer inte att ångra dig!! Det fantastiska tricket är skålen med vatten, och den höga värmen i 15 min! Jag har lekt lite med ingredienserna och allt har blivit mums, men hittills gillar jag nog originalreceptet allra bäst!

Ingrediener till 2 limpor
50 gr jäst (2 tsk torr)
5.5 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havregryn (helst med fiber, jag brukar lägga till lite vetekli)
10 dl vetemjöl, varav 1-2 dl graham eller nåt annat gott du gillar (ju mindre vetemjöl, desto längre jästid). Obs, originalreceptet säger 12-13 dl vetemjöl, men det beror på luftfuktighet, tryck, och din brödkarma vad du behöver. 10 funkar bra där jag bor, och sen 1 dl till för utbakning, ungefär.

Vägbeskrivning
I bakmaskin: häll på (i denna ordning) vatten, olja, salt, havre, mjöl, och jäst, med deginställning.
För hand: värm allt degspad till fingervärmer, blanda i jäst, och sen resten, och knåda tillräckligt, och låt sen jäsa i ca 1 h. Lägg gärna på lite extra olivolja innan jäsningen.

Efter första jäsningen, dela degen i 2 delar, forma till avlånga längder, lägg på bakplåtspapper på plåt eller i 2 brödformar och låt jäsa (under duk) till trippel storlek! Dvs minst 1 h, ofta 2-3 h (beroende på hur varmt elementet är som du ställer härligheten på!). Strö över lite mjöl, ev lite salt.

Sätt ugnen på 250 grader, och ställ in en stor skål med vatten, så det blir ett härligt ångbad! Ställ in limporna när de är färdigjästa, och baka i 15 minuter! Stäng av ugnen (utan att öppna!) och låt stå 30 min till. Svalna på galler utan duk. Det går bra att låta dem stå över natten.

Sen är det bara att njuta...!

1 kommentar: